fbpx
Skip to main content

Wedstrijden tegen Gavere-Asper en Volkegem achter gesloten deuren

06 september 2023

De competitie is gestart voor alle ploegen: we zijn opnieuw vertrokken voor 8 maand voetbalplezier voor jong en oud! Toch begint E.Houtem A met een domper op de feestvreugde: de eerste twee thuiswedstrijden, tegen Gavere-Asper op 10 september en tegen VV Volkegem op 24 september moeten achter gesloten deuren gespeeld worden.

We keren terug naar zaterdag 4 maart 2023, waar E.Houtem A het aan de vooravond van Bacchus opnam tegen TK Meldert. Sportief weinig aan de hand, een al bij al faire wedstrijd, en op het veld niet meteen noemenswaardige problemen. Naast het veld was dat echter niet het geval: nadat een bezoekende speler het thuispubliek uitdaagde volgde er uit één mond een niet mis te verstaande opmerking met racistische ondertoon. Hoe het uitdagen van het publiek onbestraft kon blijven is ons een raadsel, maar een haatdragende opmerking omdat iemand toevallig een ander geloof heeft, wordt niet getolereerd. Geen enkele vorm van discriminatie wordt aanvaard op onze club, niet op het veld en niet ernaast, nergens en nooit.

Sinds de lancering van de Come Together-campagnes van Voetbal Vlaanderen en RBFA nemen we actief deel aan de verspreiding van deze campagnes. We hebben al gespeeld met de Come Together-cornervlaggen alsook de regenboogcornervlaggen (en -kapiteinsband). Ook de affiches die er bij horen waren altijd te zien in onze kantine. In onze laatste quiz was zelfs de schiftingsvraag een duidelijke boodschap tegen discriminatie. We kunnen dus duidelijk stellen dat we deze waarden als club bijzonder hoog in het vaandel dragen.

Toch zijn we een tikkeltje verontwaardigd over de zwaarte van de sanctie die we als club moeten ondergaan. Terwijl er geen zekerheid is over welke supporter we aan de deur zouden moeten zetten worden we als club heel zwaar gestraft, met sancties die als we het bondsreglement lezen heel duidelijk niet in verhouding staan tot het provinciale voetbalniveau. Wat ons nog meer verontwaardigt is de insteek "we willen vooral de supporters straffen en de club minder". Een uitspraak die weinig overeenstemming heeft met de realiteit, gezien de financiële mokerslag die het missen van twee thuiswedstrijden in de beste periode van het jaar met zich meebrengt. Op de koop toe tegen Volkegem nog in het altijd succesvolle kermisweekend. We kunnen deze inkomsten moeilijk missen, zeker als je weet dat het over 2 van de 15 thuiswedstrijden gaat. De strijd tegen discriminatie moet onverminderd blijven doorgaan, maar of het zwaar bestraffen van clubs de oplossing is om een maatschappelijk probleem de wereld uit te helpen durven we ten zeerste betwijfelen. 

Hoe ziet de wedstrijd komende zondag er uit?

 • De wedstrijd wordt gespeeld achter gesloten deuren. Dat wil zeggen dat zowel thuis- als uitsupporters niet binnen de omheining mogen tijdens de wedstrijd. Er zijn enkel volgende uitzonderingen (en dan merk je meteen voor welk niveau dit werd geschreven):
  • De spelers en scheidsrechters voor deze wedstrijd
  • De verantwoordelijke bestuursleden van de twee betrokken clubs (houders blauwe kaart)
  • Het personeel van de medische hulpdiensten en van de ordediensten, de brandweer en de stewards
  • Het personeel van de productiemaatschappij voor de opname en uitzending van de wedstrijden
  • Het personeel bevoegd voor de reclamepanelen rond het speelveld en van het scorebord
  • Het personeel belast met het onderhoud van het terrein en met de receptie, en de ballenjongens
  • De leden van de officiële instanties van de bond die minstens 48 uur voor de wedstrijd hun aanwezigheid hebben gemeld aan de organiserende club en/of de KBVB
  • De journalisten in het bezit van een toegangsbewijs afgeleverd door Sportspress of door de KBVB
  • De scouts geaccrediteerd door de betrokken clubs, en waarvan de lijst op voorhand wordt medegedeeld aan de organiserende instantie
 • De sanctie gaat in bij de start van de wedstrijd en eindigt bij het eindsignaal ervan. Dat betekent dat onze perimeter opnieuw open gaat wanneer de scheidsrechter rond 16u45 de wedstrijd affluit. 
 • Als club kunnen we hier niets aan doen, we vragen dan ook dat de supporters zich net als ons erbij neerleggen. We hopen van ganser harte jullie nog aan onze toog te mogen ontvangen na het aflopen van de sanctie. 

Deze zelfde sancties gelden tijdens de wedstrijd E.Houtem A - VV Volkegem gepland op 24 september (wordt mogelijk op zaterdagavond gespeeld, maar voorlopig nog geen bevestiging).